overgave

Tijden: juli 1901, juli 2021 en december 2025

Plaatsen: Een badplaats aan de Côte d’Azur in Zuid-Frankrijk en Sydney, Australië

Personages: Marie-Rose Duchamps alias Rozemarijn Vandevelde en Claude Ferrier

Soms is tijdreizen ècht de beste oplossing.

Als je gaat moet je alles achterlaten.
– Alles?
Nou ja, bijna alles. Alle zaken en bijzaken.
– Oh, geen bagage en zo?
Het gaat wel wat verder dan dat. Wil je het echt?

Ze dacht even na.

– Is het gevaarlijk?
De reis zelf gaat altijd goed. Eenmaal op de plaats van bestemming sta je er alleen voor. Met wat je daar dan hebt.
– Met wat ik heb? Maar ik heb toch alles achtergelaten!
Dat betekent niet dat je daar niets zult hebben. Het is alleen allemaal anders. Jij blijft jij. Het is daar ook niet gevaarlijker dan hier. Je leeft. Leven is altijd gevaarlijk.

Die laatste woorden bleven in haar hangen. En ineens wist ze het.

– Ik wil het!

Ze ontving een stralende glimlach. Het antwoord was ineens weer formeel, maar hoffelijk en warm. Er werden kristallen glaasjes tevoorschijn gehaald met donkerrode likeur om de zaak te beklinken.

Chère madame, à votre service. We zijn u heel graag van dienst. U zult het niet berouwen!

©Nina van Immerzeel 2021

soundtrack

Hoofdstukken en bijbehorende muziek….

Rondneuzen en sfeer proeven……

Afbeeldingen

boekcover:

Auguste Renoir: La fête des canotiers (1880-1881)

achterkant:

Claude Monet: Japanse brug (1899)

Nina van Immerzeel over dit boek

Met deze roman is een eerbetoon aan de Franse componist Claude Debussy geschreven. Het verhaal is verder geheel fictief. Centraal staat de schepping van zijn meesterwerk La Mer.

Het boek is dus zoals dat heet er losjes door geïnspireerd maar gaat verder eigen wegen.

Als de pianiste Rozemarijn Vandevelde haar hart volgt verlaat ze in 2021 haar eigen tijd om honderdtwintig jaar eerder in 1901 Claude Ferrier te ontmoeten. Eenmaal aangekomen vergeet zij onmiddellijk de tijd waar zijzelf vandaan is gekomen, en waarom zij nu hier is.

Reizend per trein is zij nu de jonge Marie-Rose Duchamps, afkomstig uit Noord-Frankrijk die tijdens een verblijf aan de Côte d”Azur haar grote liefde ontmoet zonder te weten dat hij de man is voor wie zij op een verre reis is gegaan.

In frustraties en kleinburgerlijke conventies gevangen leeft de geniale Claude. De ontmoeting met Marie-Rose schenkt hem vleugels en vrijheid. De tijdparadox waarin zij leeft wordt door hem meer gevoeld dan begrepen maar opent bij hem verdere deuren naar nieuwe scheppingen. Zij geeft zich volledig en zonder voorbehoud aan deze man. Gaandeweg pas ontwaakt in haar het besef van de tijdreis en dat hun verbinding tijdelijk zal zijn.

Een lange duur is voor hun romance niet weggelegd. Een storm steekt op aan de kust en neemt haar mee terug naar haar eigen tijd. In 1901 wordt haar lichaam nooit meer gevonden. Claude vreest eerst dat zij in zee is omgekomen. Maar als hij droomt over haar weet hij dat ze de verre reis terug heeft gemaakt. Hij zal haar niet meer zien maar hun liefde blijft. Jaren later schept hij zijn meesterwerk Jeux de Vagues ( Spel der golven) en draagt het innerlijk aan haar op.

Rozemarijn spoelt aan in haar eigen tijd, waar net zoveel dagen zijn verlopen als tijdens haar verblijf in 1901. Anders dan op de heenreis draagt zij alle herinneringen bij zich. Eenmaal terug belandt ze vrijwel direct in een concert waarbij zij zelf de uitvoerende pianiste is. Ze speelt een programma met werken van Claude Ferrier. Hij lijkt zelf tijdens het concert aanwezig te zijn, maar misschien berust dat vooral op hun sterke innerlijke verbinding. Vanaf dat moment komt haar leven en haar muzikale carrière in een stroomversnelling. Ze is Marie-Rose geworden en dat heeft haar voorgoed veranderd.

Ook al probeert ze nog een keer terug in de tijd naar hem toe te reizen, dat lukt niet meer. Uiteindelijk vindt ze vrede als ze beseft dat zijn en haar existentie onverbrekelijk met elkaar zijn verbonden als een brug tussen twee oevers van de tijd.

Spelend op haar volgende concert een dag later wordt haar uit het publiek om een toegift uit Jeux de Vagues gevraagd. Ze speelt het op de piano en heeft weer de indruk dat het Claude zelf is die haar gevraagd heeft.

Enkele jaren later woont ze in Australië. Ze dirigeert in Sydney een programma dat opgedragen is aan haar geliefde muzikale landschapsschilder. Hoogtepunt is Jeux de Vagues, nu voor groot orkest. Ze is geen soliste meer. Ze staat als dirigent in het midden van toegewijde musici. Claude Ferrier is definitief deel van haar leven geworden. In het publiek zitten haar man en haar vierjarig dochtertje en die weten dit allebei.

De tijdparadox laat haar en de lezer met de vraag zitten:

Hoe en wanneer is hun liefde ontstaan?

Waarom hield ze als kind altijd al zo van zijn muziek? Is hun liefde oorzaak of gevolg daarvan?

Claude Ferrier gaf haar in 1901 al het antwoord.:

Liefde overstijgt elke paradox en is het grootste mysterie dat er is.